Wat veroorzaakt vroege menopauze

vroege menopauze

Wat is de menopauze?

De meeste vrouwen beginnen met de menopauze tussen 45 en 55 jaar. De gemiddelde leeftijd voor het begin van de menopauze in de Verenigde Staten is 51 jaar.

De vroege menopauze verwijst meestal naar het begin van de menopauze voor de leeftijd van 45 jaar. Voortijdige menopauze of voortijdige ovariële insufficiëntie komt voor de leeftijd van 40 jaar.

De menopauze komt voor wanneer uw eierstokken stoppen met het produceren van eieren, wat resulteert in lage oestrogeenniveaus. Oestrogeen is het hormoon dat de voortplantingscyclus regelt.

Een vrouw is in de menopauze als ze al meer dan 12 maanden niet meer ongesteld is. Maar de bijbehorende symptomen, zoals opvliegers, beginnen lang voor de menopauze tijdens een periode die perimenopauze wordt genoemd.

Alles wat uw eierstokken beschadigt of de oestrogeenproductie stopt, kan een vroege menopauze veroorzaken. Dit omvat chemotherapie voor kanker of een oophorectomie (verwijdering van de eierstokken). In deze gevallen zal uw arts u helpen om u voor te bereiden op de vroege menopauze. Maar u kunt ook vroeg in de menopauze gaan, zelfs als uw eierstokken nog intact zijn.

Wat veroorzaakt een vroege menopauze?

Er zijn verschillende oorzaken voor de vroege menopauze bekend, hoewel de oorzaak soms niet kan worden vastgesteld.

Genetica

Als er geen duidelijke medische reden is voor een vroege menopauze, is de oorzaak waarschijnlijk genetisch bepaald. Uw leeftijd bij het begin van de menopauze is waarschijnlijk erfelijk.

Weten wanneer je moeder de menopauze is begonnen kan aanwijzingen geven over wanneer je je eigen menopauze zal beginnen. Als je moeder de menopauze vroeg is begonnen, heb je meer kans dan gemiddeld om hetzelfde te doen. Echter, genen vertellen slechts de helft van het verhaal.

Levensstijlfactoren

Sommige leefstijlfactoren kunnen van invloed zijn op het begin van de menopauze. Roken heeft een anti-oestrogeen effect dat kan bijdragen aan een vroege menopauze.

Een analyse in 2012Trusted Source van verschillende studies toonde aan dat langdurige of regelmatige rokers de menopauze waarschijnlijk eerder zullen ervaren. Vrouwen die roken kunnen één tot twee jaar eerder met de menopauze beginnen dan vrouwen die niet roken.

De BMI (Body Mass Index) kan ook rekening houden met de vroege menopauze. Oestrogeen wordt opgeslagen in vetweefsel. Vrouwen die erg dun zijn hebben minder oestrogeenvoorraden, die eerder kunnen worden uitgeput.

Sommige onderzoeken suggereren ook dat een vegetarisch dieet, een gebrek aan lichaamsbeweging en een gebrek aan blootstelling aan de zon gedurende je hele leven een vroege menopauze kan veroorzaken.

Chromosoomafwijkingen

Sommige chromosoomafwijkingen kunnen leiden tot een vroege menopauze. Bijvoorbeeld, Turner syndroom (ook wel monosomie X en gonadale dysgenese genoemd) houdt in dat men geboren wordt met een onvolledig chromosoom. Vrouwen met het Turner syndroom hebben eierstokken die niet goed functioneren. Hierdoor komen ze vaak voortijdig in de menopauze terecht.

Andere chromosoomafwijkingen kunnen ook een vroege menopauze veroorzaken. Hieronder valt ook pure gonadale dysgenese, een variant op het Turnersyndroom.

In deze toestand functioneren de eierstokken niet. In plaats daarvan moeten periodes en secundaire geslachtskenmerken worden bewerkstelligd door hormoonvervangingstherapie, meestal tijdens de adolescentie.

Vrouwen met het Fragiele X-syndroom, of die genetische dragers zijn van de ziekte, kunnen ook een vroege menopauze hebben. Dit syndroom wordt in gezinnen doorgegeven.

Vrouwen moeten genetische testmogelijkheden met hun arts bespreken als ze een vroege menopauze hebben of als ze familieleden hebben die een vroege menopauze hebben gehad.

Auto-immuunziekten

Voortijdige menopauze kan een symptoom zijn van een auto-immuunziekte zoals de schildklierziekte en reumatoïde artritis.

Bij auto-immuunziektes vergist het immuunsysteem een deel van het lichaam voor een indringer en valt het aan. Ontsteking veroorzaakt door sommige van deze ziekten kan de eierstokken aantasten. De menopauze begint wanneer de eierstokken stoppen met werken.

Epilepsie

Epilepsie is een aanvalsaandoening die voortkomt uit de hersenen. Vrouwen met epilepsie hebben meer kans op voortijdig falen van de eierstokken, wat leidt tot de menopauze.

Een oudere studie uit 2001 vond dat in een groep vrouwen met epilepsie ongeveer 14 procent van de onderzochte vrouwen een voortijdige menopauze had, in tegenstelling tot 1 procent van de algemene bevolking.

Wat zijn de symptomen van de vroege menopauze?

De vroege menopauze kan beginnen zodra u onregelmatige menstruatie krijgt of menstruatie die merkbaar langer of korter zijn dan de normale menopauze.

Andere symptomen van de vroege menopauze zijn onder andere:

 • hevige bloedingen
 • spotten
 • periodes die langer dan een week duren
 • langere tijd tussen de periodes

In deze gevallen moet u naar uw arts gaan om te controleren of er nog andere zaken zijn die deze symptomen kunnen veroorzaken.

Andere veel voorkomende symptomen van de menopauze zijn:

 • stemmingswisselingen
 • veranderingen in seksuele gevoelens of verlangen
 • vaginale droogte
 • slaapproblemen
 • opvliegers
 • nachtelijk zweten
 • verlies van blaascontrole

Hoe wordt de vroege menopauze gediagnosticeerd?

De tijd die leidt tot de menopauze wordt de perimenopauze genoemd. Gedurende deze tijd kunt u onregelmatige periodes hebben en andere symptomen die komen en gaan.

U wordt over het algemeen beschouwd als in de menopauze als u 12 maanden zonder menstruatiebloedingen gaat en u geen andere medische aandoening heeft om uw symptomen te verklaren.

Tests zijn meestal niet nodig om de menopauze te diagnosticeren. De meeste vrouwen kunnen de menopauze zelf vaststellen op basis van hun symptomen. Maar als je denkt dat je een vroege menopauze hebt, wil je misschien voor de zekerheid naar je dokter gaan.

Uw arts kan hormonale tests bestellen om te bepalen of uw symptomen te wijten zijn aan de perimenopauze of aan een andere aandoening. Dit zijn de meest voorkomende hormonen om te controleren:

 • Anti-Mulleriaans hormoon (AMH). De PicoAMH Elisa testTrusted Source gebruikt dit hormoon om te helpen bepalen of je de menopauze nadert of al je laatste menstruatiecyclus hebt bereikt.
 • Oestrogeen. Uw arts kan uw oestrogeenniveaus controleren, ook wel oestradiol genoemd. In de menopauze dalen de oestrogeenniveaus.
 • Follikel-stimulerend hormoon (FSH). Als uw FSH-waarden consistent boven 30 mIU/mL liggen en u een jaar lang niet ongesteld bent geweest, is het waarschijnlijk dat u de menopauze heeft bereikt. Een enkele verhoogde FSH-test kan de menopauze echter niet alleen bevestigen.
 • Schildklierstimulerend hormoon (TSH). Uw arts kan uw niveaus van TSH controleren om de diagnose te bevestigen. Als je een onderactieve schildklier (hypothyreoïdie) hebt, heb je te hoge TSH-niveaus. De symptomen van de aandoening zijn vergelijkbaar met de symptomen van de menopauze.

Hoe wordt de vroege menopauze behandeld of beheerst?

De vroege menopauze heeft over het algemeen geen behandeling nodig. Er zijn echter wel behandelingsopties beschikbaar om de symptomen van de menopauze of de daaraan gerelateerde aandoeningen te helpen beheersen. Ze kunnen u helpen om gemakkelijker om te gaan met veranderingen in uw lichaam of levensstijl.

De vervroegde menopauze wordt echter vaak behandeld omdat deze op zo’n jonge leeftijd plaatsvindt. Dit helpt uw lichaam te ondersteunen met de hormonen die normaal gesproken zouden worden gemaakt tot u de leeftijd van de natuurlijke menopauze bereikt.

De meest voorkomende behandeling omvat hormoonvervangingstherapie (HRT). Systemische hormoontherapie kan veel voorkomende menopauzesymptomen voorkomen. Of u kunt vaginale hormoonproducten nemen, meestal in lage doseringen, om te helpen bij vaginale symptomen.

HRT heeft echter wel risico’s. Het kan uw kansen op hart- en vaatziekten, beroerte of borstkanker verhogen.

Praat met uw arts over de risico’s en voordelen voor uw individuele zorg voordat u begint met HRT. Lagere doses van hormonen kunnen uw risico verminderen.

Kan de vroege menopauze worden teruggedraaid?

Vroege menopauze kan meestal niet worden teruggedraaid, maar de behandeling kan helpen de symptomen van de menopauze te vertragen of te verminderen.

Onderzoekers onderzoeken nieuwe manieren om vrouwen in de menopauze te helpen om kinderen te krijgen. In 2016 kondigden wetenschappers in Griekenland een nieuwe behandeling aan die hen in staat stelde de menstruatie te herstellen en eicellen te halen bij een kleine groep vrouwen in de perimenopauze.

Deze behandeling haalde de krantenkoppen als een manier om de menopauze “om te keren”, maar er is weinig bekend over hoe goed het werkt.

De wetenschappers meldden dat ze meer dan 30 vrouwen, in de leeftijd van 46 tot 49 jaar, behandelden door bloedplaatjesrijk plasma (PRP) in hun eierstokken te injecteren. PRP wordt soms gebruikt om de genezing van het weefsel te bevorderen, maar de behandeling is niet bewezen effectief te zijn voor welk doel dan ook.

De wetenschappers beweerden dat de behandeling werkte voor tweederde van de behandelde vrouwen. Het onderzoek is echter bekritiseerd vanwege de kleine omvang en het gebrek aan controlegroepen. Hoewel het onderzoek potentieel heeft voor de toekomst, is het op dit moment geen realistische behandelingsoptie.

Kan de vroege menopauze bijdragen aan andere aandoeningen?

Onvruchtbaarheid is vaak de meest voor de hand liggende zorg als je 10 of meer jaar eerder met de menopauze begint. Toch zijn er andere gezondheidsproblemen.

Een gestage stroom van oestrogeen naar uw weefsels heeft vele toepassingen. Oestrogeen verhoogt “goed” HDL-cholesterol en verlaagt “slecht” LDL-cholesterol. Het ontspant ook de bloedvaten en voorkomt dat de botten dunner worden.

Het verliezen van oestrogeen eerder dan normaal kan uw risico op:

 • hartziekte
 • osteoporose
 • depressie
 • dementie
 • voortijdige sterfte

Bespreek uw bezorgdheid over deze symptomen met uw arts. Vanwege deze risico’s krijgen vrouwen die in de menopauze komen vaak een hormoonvervangingstherapie voorgeschreven.

Kan de vroege menopauze mij beschermen tegen andere aandoeningen?

Een vroege menopauze kan u eigenlijk beschermen tegen andere ziekten. Deze omvatten oestrogeen-gevoelige kankers zoals borstkanker.

Vrouwen die laat in de menopauze komen (na de leeftijd van 55 jaar) lopen een groter risico op borstkanker dan degenen die eerder in de overgang komen. Dit komt omdat hun borstweefsel langer aan oestrogeen wordt blootgesteld.

Vergemakkelijking van de overgang naar de menopauze

Een genetische test kan op een dag de kans op een vroege menopauze bepalen. Voorlopig zal echter alleen de tijd leren wanneer je met de overgang begint.

Ga naar uw arts voor regelmatige controles, en wees proactief over uw reproductieve gezondheid. Dit kan uw arts helpen de symptomen te verlichten of uw risicofactoren voor een vroege menopauze te verminderen.

Het bezoeken van een therapeut kan u ook helpen om te gaan met eventuele pijn of angst die u voelt tijdens de menopauze.

Vruchtbaarheid en uw mogelijkheden

Als je geïnteresseerd bent in het krijgen van kinderen, heb je nog een paar mogelijkheden om je gezin te laten groeien. Deze omvatten:

 • adoptie
 • het ontvangen van een eiceldonatie
 • het hebben van een surrogaat dat uw kind draagt

Een vruchtbaarheidsspecialist kan u ook procedures voorstellen die u kunnen helpen bij het krijgen van kinderen. Praat met uw arts over de mogelijkheden om moeder te worden. De risico’s en successen kunnen door vele factoren worden beïnvloed, waaronder uw leeftijd en algehele gezondheid.