Voordelen

Hormonale substitutietherapie (HST) of hormonale vervangingstherapie

Voordelen

 1. oestrogenen, al dan niet gecombineerd met progestagenen zijn het meest doeltreffend tegen de klassieke overgangsklachten vapeurs of opvliegers.
  Ze kunnen ook de gevolgen van de vapeurs, zoals slecht slapen en humeurigheid, verhelpen.
  Lagere dosissen oestrogeen zouden even effectief zijn als een hogere dosis, maar of de risico's ook echt lager zijn, staat nog niet helemaal vast.
 2. oestrogenen helpen bij vaginale klachten. Wanneer alleen vagibale klachten behandeld dienen te worden, opteert men liefst voor een vaginaal product. Doordat op deze manier een droge schede verhoplen wordt, kan deze behandelingsmethoede ook een positief effect hebben op de zin voor seks.
 3. Hormonale therapie zou postmenopauzale fracturen verminderen, maar er is geen echt bewijs dat een regelmatig gebruik van hormonen goed is voor de behandeling van osteoporose. Voor een gunstig effect op osteoporose is wel een langdurige behandeling nodig. In hoeverre een langdurige behandeling goed is, moet nog verder onderzocht worden.
  De voordelen van de hormoontherapie op het bot verdwijnen vlug na het stoppen van de behandeling.
 4. oestrogenen doen het risico op dikke-darmkanker dalen
 5. af en toe duiken kleine berichtjes (zonder veel uitleg) op dat HST of HRT ook een gunstige invloed zou hebben op de symptomen van de ziekte van Alzheimer. Maar hier heeft men nog lang geen zekerheid over, er moet nog heel veel onderzoek gebeuren alvorens men betrouwbare besluiten kan trekken. Bij de WHI-Memory studie is er zelfs een verhoogd risico van dementie vastgesteld bij de combinatiemethode (CEE+MPA).