Preventie hart- en vaatproblemen

Naast de menopauze zijn er echter ook andere risicofactoren die een rol spelen bij het krijgen van hart- en vaatziekten, nl.het leefpatroon (denk hier aan voeding en beweging), erfelijkheid, hoge bloeddruk (hypertensie), zwaarlijvigheid, suikerziekte en roken.

 

 1. Kan hormoontherapie helpen?
  ( zie hormoontherapie)
  Men is nog volop bezig met het onderzoek naar het precieze effect van hormoonbehandeling op de kans op hart- en vaatziektes.
  Uit recente onderzoeken blijkt hormoontherapie geen beschermend effect te hebben op hart en bloedvaten, dit in tegenstelling tot wat men tot nu toe dacht; HST verhoogt zels het risico op trombose.

  Naast de menopauze zijn er echter ook andere risicofactoren die een rol spelen bij het krijgen van hart- en vaatziekten,nl.het leefpatroon (denk hier aan voeding en beweging), erfelijkheid, hoge bloeddruk (hypertensie), zwaarlijvigheid, suikerziekte en roken.
   

 2. Ook hier geldt de algemene regel: leef gezond. In dit verband is het belangrijk ons cholesterolgehalte onder controle te houden. Er bestaan 2 soorten cholesterol, de zogenaamde goede cholesterol (HDL) en de slechte cholesterol (LDL). Na de menopauze daalt de hoeveelheid goede cholesterol terwijl de slechte cholesterol stijgt. Bij hormoontherapie gebeurt net het omgekeerde en verandert de verhouding tussen goede en slechte cholesterol in positieve zin. Een hoog cholesterolgehalte kan leiden tot aderverkakling (dichtslibben van de slagaders), hartaanval of beroerte.
  Niet alleen oestrogenen bepalen onze cholesterol.Voldoende lichaamsbeweging en een goede voedingsgewoonte zijn belangrijke factoren die een invloed hebben op ons cholesterolpeil.

  Welke voeding kiezen? ( denk hier aan de voedingsdriehoek)

  • onverzadigde vetten (olijfolie, olie ipv boter, vervang vlees eens door kip of vis)
  • vezels, havermout
  • peulvruchten, groenten en fruit
  • kies voor half-volle of magere zuivelproducten

   

  Overgewicht is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, het risico neemt toe met de BMI (Body Mass Index).

  En, nogmaals roken is ongezond. Roken en een laag oestrogeenniveau zijn aparte risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Wanneer beide samen voorkomen (een rokende vrouw in de menopauze) is het risico groter dan de som van de aparte risico’s.
  Uit een recente studie van het Karolinska Instituut te Stockholm blijkt dat vrouwen die vroeg in de menopauze komen, tussen 40 en 45 jaar, een hoger risico hebben op hartfalen en dit vooral in combinatie met roken.