Behandeling droge schede, droge huid

1. droge schede

Oestrogenen zorgen ervoor dat talrijke organen optimaal blijven, dit geldt zeker voor de huid en de slijmvliezen, vooral van de vagina en de urinewegen.

Tijdens de menopauze daalt het hormonenpeil met als gevolg dat de vrouw last kan krijgen van een droge schede. Hormoontherapie kan  helpen om vaginale droogte tegen te gaan. Hier verdient het vaginaal toedienen van oestrogenen de voorkeur(zie hormoontherapie )
Voor vrouwen die geen hormoontherapie willen of kunnen gebruiken bestaan er glijmiddelen voor de vagina. Vraag raad aan uw huisarts of gynaecoloog. Glijmiddelen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheker.
 

middelen met hormonen
Ortho-gynest
Aacifemine
Vagifem
op basis van estriol
zalf of zetpil
middelen zonder hormonen
K-Y-gel van Johnson & Johnson  
Sensilube van Durex op basis van water
Lubrilan van Pannoc glijmiddel op waterbasis, vetvrij
Rodilan van Pannoc op basis van water
Feminine intiem glijmiddel op waterbasis
Premeno duo vaginale ovules, geen glijmiddel

 

Hormonale veranderingen, en zeker vaginale droogte zijn er ook vaak de oorzaak van dat een vrouw minder zin heeft in seks. Echter de menopauze zou een goed seksleven niet in de weg mogen staan. Er zijn oplossingen voor. Praat hierover openhartig met je partner en je arts.
Seksualiteit is echter een complex gegeven. De afname van het libido wordt niet alleen beïvloed door hormonale veranderingen, maar ook door psychologische, sociale en culturele factoren.

2. droge huid

Voor een droge huid zijn er in de cosmetica genoeg middeltjes te verkrijgen. Een gewone vochtinbrengende creme kan al wonderen doen.

Een gezonde levensstijl is hier ook van groot belang. Een evenwichtige voeding met veel fruit en groenten en weinig verzadigde vetten heeft een positief effect op de huid. Roken, veel zonnen, stress, luchtvervuiling en alcohol zijn nefast voor de rimpels.