Behandeling botontkalking

Niet iedereen heeft evenveel last van botontkalking. Ongeveer 1 vrouw op 4 hoort tot de groep van de snelle botverliezers na de menopauze.

Hoe kunnen we ons wapenen?

 1. Kalkrijke voeding is zonder meer het allerbelangrijkste wapen in de strijd tegen osteoporose. En men moet er al vroeg mee beginnen. Jonge mensen kunnen met kalk een grote botreserve aanleggen voor later.
  Volwassenen moeten kalk blijven aanvoeren om het botverlies te compenseren.
  De voornaamste bronnen van calcium in de voeding zijn:
     - melk en melkproducten, kaas
     - sommige groenten (koolsoorten en groene groenten zoals broccoli en spinazie)
     - noten
     - vlees en vis (oesters, sardienen)

   

  Hoeveel calcium hebben we dagelijks nodig?

  kinderen en jongeren van 11 tot 24 jaar 1200 mg - 1500 mg
  mannen en vrouwen van 25 tot 50 jaar 1000 mg
  bij zwangerschap en borstvoeding 1200 mg - 1500 mg
  vrouwen van 50 tot 65 jaar
    -met hormoonbehandeling
    -zonder hormoonbehandeling
  1000 mg
  1500 mg
  mannen van 50 tot 65 jaar 1000 mg
  mannen en vrouwen ouder dan 65 jaar 1500 mg

  Hoeveel calcium bevat onze dagelijkse voeding?

  1 glas melk(200ml)........... =250 mg calcium
  1 snee kaas(30 g)............. =250 mg calcium
  1 potje yoghurt(125 g)...... =150 mg calcium
  1 potje plattekaas(150 mg) =150 mg calcium
  groene groenten(100 g).... =75 mg calcium
  1 bord soep(250ml).......... =40 mg calcium
  1 stuk fruit(100g).............. =40 mg calcium
  frieten(250 g)................... =40 mg calcium
  vlees(150 g)..................... =25 mg calcium
  vis(150 g)......................... =25 mg calcium
  brood(100 g).................... =25 mg calcium
  deegwaren(150 g)............. =25 mg calcium

   

  Vitamine D is nodig om calcium aan het bot te binden. Een grote inname van calcium helpt niet wanneer er onvoldoende vitamine D aanwezig is.
  Onder invloed van het daglicht maakt de huid vitamine D aan ,dus zit niet de ganse dag binnen, maar haal eens een frisse neus. Dagelijks een kwartier à een halfuurtje is al voldoende. Opgelet, teveel vitamine D (door het extra slikken van vitamine D-tabletten; de ganse dag in de buitenlucht heeft geen schadelijke gevolgen) kan nierstenen veroorzaken, verstopping of buikpijn.

  Men kan ook calciumtabletten innemen. Calcium is vrij te verkrijgen bij de apotheker en bestaat in de vorm van (kauw)tabletten, bruistabletten en poederzakjes. Men mag dagelijks 500 à 1000 mg calcium innemen zonder gevaar voor schadelijke of giftige nevenwerkingen.
  Waneer men niet veel buiten komt zijn de combinatiepillen met calcium en vitamine D aan te raden.

  Maar ook wie veel beweegt bouwt veel bot op en dit geldt voor jong en oud. Blijf dus bezig: wandel dagelijks een eindje, loop of jog, doe aan gymnastiek, ga trappen op en af, huppel ter plaatse.
  Zwemmen en fietsen echter belasten het beendergestel niet, dus hebben ze weinig invloed. Een fietstochtje in open lucht is natuurlijk wel goed voor de vitamine D (zie verder).
  Sportief zijn heeft nog een bijkomend voordeel: de spieren worden sterker, men kan soepeler bewegen, men blijft beter in evenwicht, dus de kans dat je valt ( en iets breekt) wordt kleiner.

  Niet alleen oestrogenen zijn verantwoordelijk voor botontkalking. Er zijn ook nog andere risicofactoren zoals vroegtijdige menopauze, laag gewicht (minder dan 60kg), blank ras en familiale voorgeschiedenis. Ook tabak, alcohol en cafeïne kunnen botafbraak versnellen. Moet het nog gezegd, roken is heel ongezond.

  Wat heeft invloed op de botontwikkeling?

  Kalk neemt toe bij:

  Kalk neemt af bij:

  Calciumrijke voeding Oestrogeendaling
  Vitamine D Zwangerschap, Borstvoeding
  Blootstelling aan zonlicht Tekort aan beweging
  Beweging Roken

   

 2. Is hormoontherapie te overwegen als preventie voor osteoporose?
  Preventie van postmenopauzale osteoporose is slechts mogelijk door het langdurig toedienen van oestrogenen, maar aangezien het langdurig gebruik van hormonen sterk wordt afgeraden vanwege de verhoogde kankerrisico's, is hormoontherapie niet aangewezen bij botontkalking.
  De Belgische overheid heeft zelfs gevraagd aan bedrijven die HST op de markt brengen om de preventie van osteoporose te schrappen uit hun bijsluiter.
 3. bisfosfonaten: dit zijn niet-hormonale stoffen die het botverlies tegen gaan en de botdichtheid verhogen. Deze geneesmiddelen kunnen op verschillende manieren worden toegediend. Omtrent deze middelen zijn er echter nog veel vragen en geen gegevens op lange termijn gekend. Bisfosfonaten worden niet ter preventie gebruikt, wel voor de behandeling van postmenopauzale osteoporose.
 4. heupbeschermers: vooral in de Scandinavische landen gebruiken ouderen met een groot risico op heupfracturen een heupbeschermer, dit is een soort slip die op kritieke plaatsen rond de heupen een ingebouwd materiaal heeft dat schokken kan opvangen bij een valpartij. Het risico op heupfracturen zou beduidend dalen. Een heupbeschermer kost ongeveer 60 euro, maar wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.Deze slip is ook goed wasbaar.
 5. wenst u meer te weten over osteoporose, surf dan eens naar:
  Belgische Vereniging voor Osteoporose Patienten vzw